Spaanstalige letterkunde

Welkom op de site van de afdeling Spaans van de vakgroep Letterkunde aan de UGent.

Nieuws

Op vrijdag 6 oktober 2017 vindt de onderzoeksdag "Melodrama & Nostalgia" plaats.  Het programma vind je hier. Voor meer informatie: bieke.willem@ugent.be
This workshop on melodrama and nostalgia is part of the DIMELO project (Discourse and Impact of Melodrama in the Americas), a scientific collaboration between the Universities of Louvain-la-Neuve, Ghent and Lille 3. The idea is to discuss, reflect on and examine the relationship between the nostalgic sentiment and the melodramatic mode, especially (but not exclusively) as it pertains to the cultures of North and South America since the nineteenth century, both in textual and audiovisual forms of art.

Op donderdag 23 april 2015 geeft prof. Magdalena Perkowska (Cuny, New York) een lezing getiteld "Infancia e historia: el retorno al pasado en Mañana nunca lo hablamos de Eduardo Halfon y Dios tenía miedo de Vanessa Núñez Handal" in het kader van het mastervak "Bijzondere vraagstukken: hedendaagse Hispano-Amerikaanse literatuur" (Prof. Ilse Logie en dr. Bieke Willem). De lezing vindt plaats in lokaal 160.015, op de zesde verdieping van de blandijn, van 9u tot 11u15. Voor meer informatie: tanja.vertriest@ugent.be.

Op zaterdag 14 maart 2015 gaat de eerste Jornada Cultural door aan de UGent. Dit is een samenwerking tussen het departement Spaans van de UGent en de Consejería de Educación in Brussel. Het volledige programma vind je hier.

Op donderdag 12 maart 2015 geeft Nettah Yoeli-Rimmer, doctoraatstudent van de UGent, een lezing voor de Carlos I vzw, getiteld: "La Alhambra, Granada y el legado moro: los mitos del siglo XIX". De lezing gaat door van 19u30 tot 22u in het Geuzenhuis (Kantienberg 9, Trapzaal). Hier vind je wat meer informatie over het onderwerp van de lezing.

In het tweede semester 2015 gaat de "ciclo de cine en español" verder met een reeks van drie films die het regime van Franco elk vanuit een ander perspectief belichten. De filmvertoningen gaan door op maandag 23 februari (El laberinto del fauno), 23 maart (La mala educación) en 20 april (Un franco 14 pesetas), om 20u in aula A (Blandijn). De eerste twee films zijn ondertiteld. Voor Blandijnstudenten Spaans en amig@s.

Op 5 en 6 november 2015 organiseren de UGent en UCLouvain-la-Neuve Imaginar el futuro, een internationaal congres over nieuwe vormen van verzet in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse literatuur en film. Meer info op www.imaginarelfuturo.ugent.be

Op 18 november 2014 organiseert de KU Leuven, Campus Antwerpen een studiedag over documentaires. De focus ligt op transculturaliteit, migratie en meertaligheid. In het kader daarvan wordt de film "2501 Migrants: a journey/Reencuentros van Yolanda Cruz vertoond. Het volledige programma vind je hier

Op donderdag 30 oktober 2014 geeft prof.dr. Francisca Vilches de Frutos in het kader van het vak "Bijzondere vraagstukken: Spaanse literatuur en cultuur" een lezing getiteld "Mitos y exilios: Casandra en el teatro español contemporáneo". De lezing gaat door om 10u in aula 1.79 (eerste verdieping, Blandijn).

Op 13 november 2014 organiseert de Universiteit Antwerpen "Una tarde con Octavio Paz". Prof. Eugenia Houvenaghel (UGent) geeft er een lezing met als titel "Un abrazo de tu amigo, Octavio: la construcción del espacio en las cartas a Tomás Segovia de Octavio Paz". Het volledige programma vind je hier.

In het eerste semester organiseert de afdeling Spaanse Letterkunde een ciclo de cine en español op de Blandijn. De focus ligt op de hedendaagse Chileense film, met een controversiële film over de militaire coup van 1973, een portret van de folkzangeres Violeta Parra en een verfilming van het literaire kleinood Bonsái. De ideale gelegenheid voor studenten Spaans en andere geïnteresseerden om hun kennis van het (Chileens) Spaans bij te schaven en om te ontdekken wat er leeft in dit boeiende land!

Van 23 september tot 29 september 2014 vindt het filmfestival Peliculatina plaats in Brussel. Het volledige programma is te vinden op de website van het festival.

22 september 2014 - Bij de start van het nieuwe academiejaar verwelkomt de afdeling Spaans van de vakgroep Letterkunde enkele nieuwe medewerkers. Ariane Ruyffelaert versterkt het team van lesgevers Spaanse Taalvaardigheid I en II. Lidia Fernández Pereda neemt de vakdidactiek Spaans voor haar rekening. María Teresa Navarrete Navarrete wordt praktijkassistente voor Spaanse Letterkunde. Laura Alonso vervangt prof. Elizabeth Amann als gastdocente. Bieke Willem, die in mei 2014 haar doctorstitel behaalde, ruilt haar assistentschap in voor een postdoctoraal onderzoeksmandaat van het BOF.

1 maart 2014 - Maxim Rigaux, student van de UGent, krijgt een eervolle vermelding op de prijsuitreiking van de Premio Duques de Soria de Hispanismo voor zijn masterproef "Cultura e identidad en el Austrias Carmen de Juan Latino". De prijs werd in 2014 voor het eerst uitgereikt om het onderzoek naar Spaanstalige taalkunde en letterkunde aan de Belgische Universiteiten te stimuleren. De eerste prijs ging dit jaar naar Jéromine François (Université de Liège), voor haar thesis "Una alcahueta de auctoritates. Función de las intertextualidades clásica y bíblica en La Lozana Andaluza, de Francisco Delicado". Liesbeth François, van de KULeuven, ging aan de haal met de tweede prijs. Sanne Bevernage, Elisa Gallego Roosenboom, Maryève Moreau en Caroline Terwagne kregen ook een eervolle vermelding.